whatsapp

Klantenservice via WhatsApp is een risico

whatsapp

Klantenservice via WhatsApp is lekker laagdrempelig, maar het is riskant om langs deze weg gevoelige persoonsgegevens met de klant uit te wisselen. Derde partijen die aanbieder zijn van dergelijke diensten blijken onvoldoende kennis van zaken te hebben, waardoor hun voorlichting tekort schiet. Gevolg is, dat bedrijven niet volgens de wet met hun WhatsApp-klantenservice omgaan.

Via WhatsApp contact hebben met de klantenservice van een organisatie; de populariteit ervan stijgt snel. Zo lang er geen gevoelige gegevens uitgewisseld worden, is daar ook niets mis mee. Het wordt anders als een organisatie de klant vraagt persoonsgegevens via de berichtendienst door te geven. Denk hierbij aan een bankrekeningnummer of een kopie van een ID-bewijs. Dan ontstaat er mogelijk een conflict met de Meldplicht Datalekken. Die stelt dat de verantwoordelijke partij – in dit geval de organisatie die de betreffende klantenservice biedt – zelf moet zorgen voor een passend beveiligingsniveau. Weliswaar verstuurt WhatsApp berichten tegenwoordig versleuteld, maar de Autoriteit Persoonsgegevens liet onlangs nog weten dat dit niet volledig betrouwbaar is. Mocht er sprake zijn van een lek met serieuze gevolgen, dan komt de boete terecht bij de klantenservice. De reden? Een communicatiekanaal gebruikt waarvan de veiligheid niet onomstreden is.

Altijd bewerkersovereenkomst sluiten

Vaak is klantenservice via WhatsApp uitbesteed aan een derde partij. Die blijken onvoldoende op de hoogte van de nieuwe wetgeving, waardoor ze hun klanten niet het juiste advies geven. Klanten denken dat ze aan de wet voldoen, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is. Bovendien moeten organisaties bij uitbesteding altijd een bewerkersovereenkomst met de betreffende dienstverlener sluiten, waarin ze vastleggen dat deze moet werken op de manier die de wet voorschrijft.

Geplaatst in Algemeen, Business Solutions, Privacy, Social Media, WhatsApp en getagd met , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *