Zes op de tien zorginstellingen gaan meer IT uitbesteden

 

Nederlandse zorginstellingen hebben outsourcing van IT-diensten ontdekt en zien dit als een oplossing om de kwaliteit van primaire processen te verhogen. Ruim 60% van de instellingen geeft aan meer te gaan uitbesteden terwijl dit in andere sectoren gemiddeld net onder de 40% ligt. Daarop duidt een onderzoek van sourcing-specialist Quint.

Digitalisering heeft de relatie tussen zorgverleners en zorgontvangers blijvend veranderd. Het benutten van nieuwe technologie kan instellingen helpen in te spelen op de nieuwe situatie. Outsourcing van IT is daarvoor een steeds populairdere oplossing, zo blijkt uit het onderzoek. En niet zonder grond: acht op de tien instellingen die tot uitbesteding zijn overgegaan geven aan dat de doelen van de operatie zijn gehaald.

De voornaamste beweegreden (72%) om over te gaan tot outsourcing van IT-diensten is het verhogen van de kwaliteit van de primaire processen. Daarmee heeft de zorgsector een ander primair motief dan bijvoorbeeld de overheid (focus op kernactiviteiten) en de financiële sector (kostenbesparingen).

In de zorg is ‘toegang tot resources’ de tweede drijfveer voor uitbesteding (50%). Ook IT-afdelingen in de zorg hebben moeite het juiste personeel binnen te halen en te behouden. De derde reden is het zich willen richten op de kernactiviteiten (38%).

Outsourcing is een middel, geen doel, benadrukken de onderzoekers. Een besluit over uitbesteding moet dan ook passen in een bredere, strategische visie van de gehele organisatie. Sourcing hoeft niet per se outsourcing te zijn. Zorginstellingen zouden niet alleen op zoek moeten gaan naar passende leveranciers, maar ook naar effectieve samenwerkingsverbanden binnen de zorg. Voor sommige IT-diensten is een bepaalde kritische massa nodig om efficiënt en hoogwaardig te zijn.

Over het onderzoek
Dit jaar heeft Quint Wellington Redwood voor het eerst onderzoek gedaan naar sourcing van IT bij een groot aantal Nederlandse zorginstellingen middels diepte-interviews. Het bedrijf gaat dit onderzoek jaarlijks herhalen.

Geplaatst in Algemeen, Business Solutions, ICT-nieuws, Zorg en getagd met , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *