herstelpartitie

Zo maak je een herstelpartitie voor Windows 10

Wat mij betreft is het gemak van een altijd beschikbare reparatieomgeving de hele moeite waard. De paar keer dat ik het opeens nodig had, was ik erg blij dat ik het had en het scheelde me de tijd van het helemaal opnieuw installeren.

Er zijn verschillende goede back-up- en recovery-tools die ingebouwde opties hebben om een recoverypartitie aan je opstartschijf toe te voegen. Voor mensen die niet willen rommelen met low-level partitiemanagers en imagetools, richt ik me eerst even op tools die net iets handiger zijn voor de meeste gebruikers voor we de mouwen opstropen en zelf aan de slag gaan. Ik wil hier vooral twee programma’s noemen:

  • Macrium Reflect Free heeft in het menu ‘Other Tasks’ de optie ‘Add Recovery Boot Menu’. Als je dit back-up-programma installeert, maakt het een recoverypartitie aan en wordt deze toegevoegd aan het Windows 10-bootmeny. Dat werkt prima en zorgt ervoor dat de recovery van Reflect direct beschikbaar is bij problemen op je opstartschijf.
  • De freeware-versie van AOMEI OneKey Recovery heeft niet de back-up- en recovery-tools van Macrium Reflect, maar het maakt een snapshot van je huidige systeemimage en maakt een opstartpartitie op de schijf aan (of brengt het naar een extern medium) om een image te herstellen vanuit het Windows 10-bootmenu. De betaalde versies hebben uiteraard meer opties.

Maar ik ga er voor dit artikel vanuit dat je meer geïnteresseerd bent hoe je zelf een recoverypartitie maakt die beschikbaar is en waar je precies van weet hoe hij in elkaar steekt om herstel een eitje te maken.

In vogelvlucht gaat het proces als volgt:

  1. Maak een recoverypartitie
  2. Voeg het benodigde image toe aan de partitie
  3. Maak de partitie opstartbaar
  4. Voeg de partitie toe aan het bootmenu
Geplaatst in Beveiliging, Software, Tips, Windows 10 en getagd met , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *