linuxmintcinnamon

Linux Mint 19 (Tara)

Linux Mint 19 ‘Tara’ is verschenen. Deze LTS (long term support) uitgave van Mint is gebaseerd op Ubuntu 18.04 en krijgt vijf jaar gratis updates. Nieuw is TimeShift: een backup-systeem (systeemherstel) waarmee je je computer terug kunt zetten naar de laatst werkende toestand als er problemen zijn. Verder zijn er diverse verbeteringen doorgevoerd aan de update manager en software manager in Mint. Ook is er een nieuw welkomstscherm, zijn er prestatieverbeteringen en optimalisaties aan onder andere de notificaties, zoeken van bestanden en de standaard XApps. Ten slotte is er nu ondersteuning voor ExFat voor het formatteren van USB sticks (foto’s) en Microsoft lettertypen. Lees over de veranderingen in Cinnamon en MATE.

Omschrijving software:
Linux Mint is een snel, slank, veilig en gratis besturingssysteem voor uw computer. Het is een volwaardig alternatief voor Windows en heeft alle software aan boord om te kunnen surfen op het web, mailen, kantoorwerkzaamheden te verrichten of multi-media te aanschouwen (en te bewerken).

Het hart van het systeem wordt gevormd door de Linux-kernel, daardoor is het vooral een zeer veilig systeem en bestaat er in feite geen malware voor. Het is Linux, daardoor functioneert het altijd erg snel en slank. Met één druk op de knop worden alle softwarepakketten nagelopen en zonodig ge-updated.

Linux Mint is van oorsprong gebasseerd op Ubuntu, een andere voortreffelijke Linux-distributie. Linux Mint maakt thans nog wel gebruik van de uitgebreide software-pool van Ubuntu, maar is duidelijk een eigen richting aan het inslaan. Er zijn ook meerdere varianten van Linux Mint.

Welke versie van Linux Mint je ook neemt, steeds zijn alle codecs en multi-media geheel voorgeïnstalleerd. Linux Mint is makkelijk te installeren en makkelijk in het gebruik. Zonodig kun je eerst een Live-CD (of USB-stick) proberen. Het systeem wordt dan niet werkelijk geïnstalleerd op je computer maar draait tijdelijk in je RAM-geheugen. Haal je de CD weer uit de speler en je herstart wederom dan draait gewoon Windows weer.

Natuurlijk valt Linux Mint in de Nederlandse taal te installeren. Er is een grote, internationale (Engelstalige) community die zorgt voor de ontwikkeling van de distributie en voor de continuïteit van het ‘product’. Er is ook een actieve Nederlandstalige community waarbij ondersteuning van nieuwe gebruikers op de eerste plaats komt.

Uit een peiling op GratisSoftware.nl blijkt dat Linux Mint na Ubuntu de meestgebruikte distro in Nederland is. Linux Mint is reeds onderwerp geweest van vele reviews op het internet en komt altijd als één van de allerbeste distributies uit de test, die bovendien het meest eenvoudig te installeren is en heel gemakkelijk in het gebruik. Wat valt er nog meer te wensen?

Categorie: 
Besturingssysteem
Versienummer: 
19.0
Laatst gewijzigd: 
2 juli 2018
Licentie: 
Open source
Taal: 
Nederlands en Engels
Download: 

Download Linux Mint
(Kies een desktop-variant – Cinnamon of Mate (voortzetting Gnome 2) – en 32- of 64-bits-versie. Cinnamon 64-bit is het populairste)

Geplaatst in ICT-nieuws, Linux, Software, Tips en getagd met , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *